Introductie
Pro-actief asset management is een integraal onderdeel van een succesvolle business. De CEA is gefocust op het doorlopen van een risk assessment, identificatie van kritische equipment en het ontwikkelen van procedures omtrent onderhoud, inkoop en het beheersen van service uitgevoerd door derden.
Op methodische wijze resulteert de CEA in een gedetailleerd overzicht van kritische onderdelen van een asset die bij gebreken of uitvallen kunnen leiden tot een gevaar voor mens en milieu, project- voortgang of kunnen leiden tot juridische gevolgen.
TOP is in staat de CEA voor te zitten en aansluitend de vertaalslag te maken naar preventief of gepland onderhoud, inkoopbeleid en bijvoorbeeld een ‘spare part policy’.
Proces
Stap 1: Vaststellen en opmaken equipment & onderdelenlijst
Het uitwerken van een lijst per asset met alle (kritische) onderdelen, systemen, etc. Alle items worden voorzien van een uniek ID.
Stap 2: Risk Assessment per onderdeel
Voor ieder onderdeel wordt middels een gestructureerd proces beoordeeld in welke mate deze kritisch zijn voor:
- Gevolgen voor veiligheid van mensen;
- Gevolgen voor het milieu;
- Start-up risico’s en de gevolgen daarvan;
- Project risico’s en de gevolgen daarvan;
- Project downtime, emergency stop;
- Effect op productie;
- Complexiteit;
- Kosten voor reparatie of vervanging.
Stap 3: Implementatie van de uitkomst en borging in management systemen
Opstellen van procedures voor de borging van kwaliteit, inkoopbeleid, (gepland) onderhoud, service door derden, voorraadbeheer, rapporteren en onderzoeken van incidenten, management of change en emergency response.