“Voorkomen is beter dan genezen!”

“Voorkomen is beter dan genezen!”

Iedereen kent dat. Meestal wordt het in relatie gebracht met aspecten t.a.v. veiligheid; diefstal en huiselijke ongevallen. Mijn ouders hadden er vroeger een sticker van en die prijkte zichtbaar op de deur van de schuur, waar onze fietsen in stonden. Alsof mijn ouders nog een laatste waarschuwing wilden geven. Omdat ik het zo vaak gebruik, kort ik het altijd af: ‘VIBDG!’. Er hingen in mijn ouderlijk huis meer van die ‘one-liners’ aan de muur. Natuurlijk ontbrak “Van het concert des levens, krijgt niemand een program” (‘VHCDLKNEP’) ook niet.

In mijn werk gebruik ik VIBDG heel vaak!  Als voorbeeld bij een Risico Analyse. U kent het wel: Wat is de ongewilde gebeurtenis? “een brand”, en wat moet u doen om dit te voorkomen? De vraag die volgt in geval van brand is: hoe breng ik dit onder controle? Een onmisbare en essentiële exercitie, want: VHCDLKNEP! Als we wisten wat er zou gebeuren, waren we altijd op tijd met maatregelen!

Gaat VIBDG ook op bij kwaliteitsmanagement? Jazeker! Gaat u wachten tot de fout gemaakt is (het ‘brandje’) en dan pas blussen? Wist u dat het herstellen van fouten (achteraf) een factor 40 (!) meer kost dan investeren in het voorkomen ervan? Gaat u de gemiddelde ‘klachten’ en ‘afwijkingen’ procedures er eens op na; meestal komen we pas in actie nadat het kwaad eigenlijk al geschied is. Kassa!

VIBDG. Gaat u structureel op zoek naar concrete verwachtingen van uw klant?  En gaat u vervolgens op zoek naar waar mogelijkheden bestaan dat we niet aan de verwachting gaan voldoen? Waar zitten uw risico’s t.a.v. klanttevredenheid? U zult écht zelf op zoek moeten gaan want, VHCDLKNEP!

Tot slot, de praktijk in mijn huidige gezinssituatie. Mag ik u voorstellen: Joël Franken, 2½  jaar. Hij wilde afgelopen zomer perse met dubbele zwembandjes in het babybadje. Tja.. krijgt het met de paplepel natuurlijk ingegoten. Ok, VIBDG, maar zelfs papa vond dit overdreven!


ing. César Franken
Directeur TOP Management Consultants B.V

Share: