TOPic: Time Management: Bestaat niet!

TOPic: Time Management: Bestaat niet!

Een tijd geleden was ik op weg naar een klant. Ik had net een vergadering achter de rug die ik met meer actiepunten verliet dan toen ik erin ging. Ik had geen tijd gehad om me voor te bereiden op het komende adviesgesprek en besloot om mezelf dan maar in de auto voor te bereiden. Radio uit en in een monoloog een beeld vormen van de situatie bij de klant en het formuleren van de vragen die ik wilde stellen. Ik ben nog maar net begonnen met een interessant gesprek met mezelf, terwijl de telefoon gaat. Andere klant. Waar de offerte blijft. Ik zeg toe dat ze die vanavond van me ontvangen. Dan ga ik morgen wel weer eens spelen met de kinderen, het is niet anders. Belofte maakt schuld, nietwaar?

Ik moet u iets verklappen. Bovenstaand verhaal is niet waar. Ik heb het zonet verzonnen.  Maar herkent u het? Misschien dacht u wel: “nou die is klaar voor een cursus ‘Time Management’!

Kent u die aanbiedingen over een cursus ‘Time management’? Ze spelen in op emoties die we allemaal kennen. Drukte, stress, overzicht kwijt, laat thuis, slecht slapen, etc. De variatie in deze trainingen is enorm! Een korte zoektocht levert bijzondere resultaten op: “Snellezen voor Professionals” (moet ik dan eerst ‘Snellezen voor Beginners’ halen?). “Sneller en effectiever werken door meer te doen in minder tijd” (ik heb het al zo druk en nu leer ik nog meer te doen in nog minder tijd!) En deze vind ik helemaal een giller: “Time management in één dag”. Echt waar, het bestaat! Is het niet hilarisch?

Volgens mij is er echter één ding wat zich absoluut niet zal laten managen, en dat is: Tijd! Heeft u ooit de klok kunnen beïnvloeden? De tijd kunnen versnellen of vertragen? We laten ons gek maken door allerlei trucjes waardoor we nog meer gaan doen in nog minder tijd! Laat de vrachtwagenladingen stretchers en prozac maar vast aanrukken! Ik denk dat ik ‘burn-out’ coach wordt! Gouden handel!

Maar hoe moet het dan wel? Een tijd geleden hoorde ik de volgende uitspraak van iemand: “Als je geen plan maakt voor je eigen leven, wordt je ingezet voor de plannen van de ander”.  Wauw! Dat sprak me aan! Trek ik mijn eigen kar, of laat ik me voor het karretje spannen?

Time management gaat over leiderschap, beste mensen. Leiderschap in je eigen leven, in je werk, thuis, bij de voetbalvereniging, overal. Time management gaat over de juiste keuzes maken. Of zoals Steven Covey al zei: “Leadership is about doing the right things. Management is about doing the things right”. Besteed niet langer tijd aan zaken waar je niet zelf voor gekozen hebt. Time management gaat over het geven van leiding aan jezelf! Hoe kun je anders leiding geven aan anderen?

Dus stel eerst zelf je eigen doel. Je kompas. Waar wil je naartoe? Wat wil je bereiken en wat heb je daarvoor nodig? En nog belangrijker: wat dus niet (meer)! Het gaat over het kiezen van je strategie. En strategie gaat niet over wat je gaat doen, maar veel meer over wat je niet (meer) gaat doen!

Het resultaat: vertrouwen, geluk, resultaat en…. Tijd! Dat is nog eens een kerstcadeau!

Share: